Proef op de som

Einstein adviseerde om alles zo eenvoudig mogelijk te maken maar ook niet eenvoudiger dan dat, net zoals hij stelde dat verbeeldingskracht belangrijker is dan kennis. Hij verwijst hier duidelijk naar het denken en de creativiteit die we daarin kunnen vinden. Als mensen hebben we echter de neiging om te denken in functie van een bepaalde doelstelling, in sommige gevallen kan dit leiden tot een element van de omgekeerde effectiviteit van waaruit een aantal perverse effecten kunnen volgen. Middels deze pagina nodigen we uit om de proef op de som te maken, de Financiële Relativiteitstheorie fungeert hierin als een katalysator.

Sociale innovatie

In het kort, de Financiële Relativiteitstheorie is een moeilijke naam voor iets dat finaal verbluffend eenvoudig is, de theorie bouwt verder op het idee van deflatie als – net zoals inflatie – bruikbaar beleidsinstrument. Dit beginsel passen we toe op het schuldenprobleem, hierdoor ontstaat een wiskundig bewijs waardoor alle schulden kunnen herleid worden tot nihil zonder verlies aan koopkracht of kapitaal. In het verlengde ontstaan een aantal afgeleiden zoals het Free Debt Sytem (FDS), dit maakt alles nog eenvoudiger. Het grote voordeel van het FDS is dat de schuldrelatie ontkoppeld wordt, dit biedt ons een enorme flexibiliteit waardoor een heel andere aanpak mogelijk wordt. Dit alles plaatsen we binnen een vereenvoudigd model, ontdaan van overtolligheden die het beeld kunnen vertroebelen.


Wetenschappelijke sereniteit

Gezien de fijngevoeligheid van de gerelateerde oefeningen is het raadzaam om deze in alle sereniteit te maken, een wetenschappelijke omkadering wordt hierdoor eerder noodzaak dan luxe. Bovenstaand model dient als referentiekader, iets waar we steeds op kunnen terugvallen tijdens dit proces. De oefeningen mogen op zich schijnbaar ‘simpel’ lijken, snel zal blijken hoe onze manier van denken hierop reageert waardoor we tot heel andere conclusies kunnen komen. De enige manier om ons hiervan te vergewissen is door oefening, de objectieve sereniteit is noodzakelijk omdat nogal wat psychische fenomenen zich kunnen manifesteren.

Sociale impact

Herhaalde oefening maakt steeds duidelijker wat er bedoeld wordt met ‘perverse effecten’, op deze manier worden we ons steeds bewuster van de sociale impact. In ons geval zal bijvoorbeeld de ‘neutraliteit van geld‘ transparanter gemaakt worden, dit wil zeggen dat er in een economie nooit gesproken kan worden over ‘schaarste aan geld’. En dit is geen stelling die zomaar ‘geslikt’ hoeft te worden, net zoals allerhande rationaliseringen onze gerichte aandacht vergen. Immers, deze rationaliseringen zouden er nu net voor kunnen zorgen dat heel het denkproces vroegtijdig wordt gestopt, iets dat de proef op de som gaandeweg transparant maakt.

Co-creatie

Het zou een misvatting zijn om te denken dat het hier enkel om wat boekhoudkundige oefeningen gaat, een multidisciplinaire aanpak is dan ook adviseerbaar. De reden op zich is eenvoudig, in een geldgedreven wereld vertoont zowat alles een relatie met de factor ‘geld’. Het doorbreken van een aantal ‘vastgeroeste’ denkpatronen kan dan ook leiden tot een heel ander wereldbeeld, een proces waarin vooral de menselijke psyche een voorname rol speelt. Het Elaboration Likelihood Model verwijst hiernaar, meer specifiek zou een ‘negatieve attitudeverandering’ averechts kunnen werken aan de goedbedoelde boodschap. Om al deze redenen is het bundelen van verschillende competenties sterk adviseerbaar, iets dat misschien niet geheel duidelijk is bij vluchtige beschouwing van dit verzoek tot samenwerking. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s