Kritische massa

Het schrijven van een zoveelste boek over de teloorgang van Het Regenwoud zal ons niet helpen, het zal blijven kreunen tot de laatste tak in boekvorm verschenen is. Met deze uitspraak leggen we het accent op het belang van de zogeheten ‘kritische massa’ en de broodnodige co-creatieve samenwerking. Pragmatisme is aan de orde, in hoeverre achten we het mogelijk om het hedendaagse schuldenprobleem uit de wereld te helpen op een gewetensvolle manier? Zoals we nu weten is er geen gebrek aan technische middelen en aangezien er meerdere opties te bedenken zijn, transformeert ons probleem naar een luxeprobleem. Stel dit, stel dat, wie bepaalt welk scenario en waarom niet, waarom wel? Blijven we verankerd aan een aantal epistemologische obstakels of is deze veronderstelling totaal uit de lucht gegrepen en absoluut onwaar? Hoe dan ook, finaal kunnen we alles op een A4’tje presenteren, het beroert ons of ook niet.


Cirkelredeneren

Het mag denkelijk voor zich spreken dat nog veel meer analyses mogelijk zijn, we leven immers in een wereld die bol staat van de alternatieven, creativiteit, kennis en expertise. Moeten we nu – zoals het Dunning-Krugereffect veronderstelt – onze domheid klakkeloos aanvaarden en daar dan ook maar de bittere vruchten van plukken? Of kunnen we op basis van al het prachtige studiemateriaal onze problemen niet beter gewoon oplossen? De paradox wil dat een aantal kapitale denkfouten (cfr epistemologische obstakels) de bevrijding ervan nu net belemmeren, in het verlengde gaan we cirkelredeneren maar we blijven gevangen in een gedachtenstroom die nu net de problemen veroorzaakt, net zoals Einstein hiervan gewag maakte.

Ethiek

We achten het daarom sterk adviseerbaar om dit al onze aandacht te schenken, zelfs wanneer dit betoog totale nonsens blijkt te zijn. Wat we niet kunnen ontkennen is dat er geen technische middelen zijn om ons op een economisch verantwoorde manier te verlossen van een schuldenprobleem dat heel onze samenleving teistert. Gezien het zwaar ethische karakter van dit dossier achten we het meer dan raadzaam om deze kwestie in alle sereniteit te behandelen, geenszins is het onze bedoeling enige schuld te willen toedichten aan deze of gene partij, dit zou namelijk indruisen tegen de goedbedoelde boodschap die nu net aanleiding was om dit alles diepgaander te onderzoeken. Het mag voor zich spreken dat het schuldenprobleem niet een alleenstaand feit is, veel meer aspecten zijn hieraan gekoppeld zoals bijvoorbeeld het arbeismarktbeleid.

Emotie

Maar laat ons ook eerlijk blijven, ook wij zijn maar mensen met gevoelens die reageren op situaties, geen robotten die immuun zijn voor het menselijke lijden. Neen, dit is geen alledaagse materie die ‘zomaar eventjes’ begrepen wordt, de ervaring leert dat het – ondanks de principiële eenvoud – net iets moeilijker is dan we misschien hoogmoedig willen pretenderen, de getuigenissen legio. Deze website werd in de wij-vorm geschreven om de eenvoudige reden dat alles co-creatief tot stand is gekomen, zonder vijanden zouden we ook niet op het idee komen dat we vriendschap kunnen sluiten. En ook dat is een optie, een kwestie van menselijke keuze, normen, waarden en ethiek. (lees meer)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s